Właściwości kawy

Kawa to pobudzający napój zawierający kofeinę. Kofeina zawarta w kawie nie tylko stymuluje centralny układ nerwowy, ale także pomaga obudzić organizm i wytworzyć zwiększone poczucie energii. Większość ludzi pije kawę ze względu na jej stymulujący efekt, ale istnieje wiele innych pomijanych właściwości kawy, które mogą być bardzo korzystne dla tych, którzy piją ją regularnie.

Działanie kawy wykracza daleko poza jej właściwości pobudzające. W tym artykule przyjrzymy się wielu właściwościom, które sprawiają, że kawa jest tak popularnym napojem.

Poniżej przedstawiamy listę najważniejszych właściwości kawy:

Spis treści

Kawa obniża stres

Kawa cieszy się popularnością na całym świecie i zawiera kofeinę, która jest stymulantem, który budzi Cię i poprawia nastrój.

Grupa naukowców badała wpływ picia kawy na poziom stresu i nastrój u osób, które właśnie wykonały stresujące zadanie. Kiedy poprosili uczestników, aby ocenili swój nastrój bezpośrednio po zadaniu, odkryli, że ci, którzy pili kawę, oceniali się jako mniej zestresowani niż ci, którzy nie dostali żadnej kawy.

Kawa poprawia potencję

Kawa działa jaka afrodyzjak. Tym samym pobudza nasz mózg i może przyczynić się do większej ochoty na bliskość z partnerem/ką.

Kawa jest naturalnie występującym środkiem pobudzającym, który może zapewnić wzrost poziomu energii i sprawić, że poczujemy się bardziej pobudzeni na poziomie emocjonalnym. Ponadto może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie fizyczne.

Zmniejsza zachorowania na cukrzycę

Badanie z 2009 roku wykazało, że picie kawy może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę o 7%.

W badaniu odkryli, że osoby pijące kawę były o 7% mniej narażone na cukrzycę niż osoby, które nie piją kawy. Dzieje się tak z powodu przeciwutleniaczy zawartych w kawie, które zwalczają wolne rodniki, które mogą prowadzić do cukrzycy.

Zmniejsza ryzyko depresji

Najnowsze badania dowodzą, że z każdym wypiciem kawy wzrasta poziom dopaminy i serotoniny, czyli substancji odpowiedzialnych za samopoczucie. Kawa zawiera kofeinę, która jest pobudzającym lekiem psychoaktywnym. Jeśli jesienią i zimą czujesz się źle, warto sięgnąć po więcej kawy. Może mieć pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne.

kawa zmniejsza ryzyko depresji

Znacząco poprawia krążenie krwi

Udowodniono, że kawa poprawia krążenie krwi. Według nowych badań osoby pijące kawę mają o 30 procent więcej tlenku azotu we krwi niż osoby niepijące kawy. Tlenek azotu to gaz, który powoduje szersze otwarcie naczyń krwionośnych. Pozwala to na dostarczenie większej ilości tlenu i składników odżywczych do całego organizmu.

Kawa może ochronić przed chorobą Parkinsona

Wykazano, że kawa zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona nawet o 60%. W diecie większości ludzi znajdują się znaczne ilości kawy. Kawę często pije się z mlekiem, cukrem i śmietanką, które mają właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko.

Kawa przyśpiesza spalanie tłuszczu

Kofeina zawarta w kawie jest często podstawowym źródłem energii dla wielu osób. To środek pobudzający, który pomaga szybciej spalić tłuszcz. Im więcej kofeiny, tym więcej tłuszczu jest spalane. Filiżanka kawy z 68 miligramami kofeiny może zwiększyć metabolizm o 10% na dwie godziny, a także zwiększyć zdolność organizmu do rozkładania tłuszczów. Sprawdź ile kofeiny ma kawa w zależności od przygotowania!

Kawa zawiera antyoksydanty

Kawa zawiera antyoksydanty

Nieprzetworzone ziarna kawy są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy. Antyoksydanty to substancje, które mogą pomóc chronić organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze są ważne, ponieważ mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek, nowotworom i wielu innym chorobom.

Zmniejsza ryzyko nowotworowe

Badanie zostało przeprowadzone na Universidad Nacional Autónoma de México i okazało się, że kwas chlorogenowy w kawie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Badanie zostało opublikowane przez Narodową Akademię Nauk. Naukowcy odkryli, że cząsteczka w kawie zwana kwasem chlorogenowym ma pozytywny wpływ na stan zapalny i sygnalizację komórkową, co może zmniejszyć ryzyko raka.

Kawa chroni przed promieniowaniem UV

Substancje zawarte w kawie mogą chronić naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Niedawne badania wykazały, że te substancje (kofeina i kwas chlorogenowy) mogą neutralizować wolne rodniki, które powodują uszkodzenia skóry i stres oksydacyjny. Jest to ważne, ponieważ ekspozycja na światło słoneczne zwiększa ryzyko raka skóry.

Podsumowanie

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który każdego dnia wypija się z ponad 2,25 miliarda filiżanek. Jest to jednak również napój kontrowersyjny.

Pomimo, że kawa ma wiele właściwości zdrowotnych, należy pamiętać, że kawa ma też swoje wady. Dla niektórych osób picie kawy może uzależniać i może prowadzić do objawów odstawienia, jeśli zaprzestaną jej spożycia.

5/5 - (26 głosy)